Zeniten átvonuló csillagképek

ZENITEN ÁTVONULÓ CSILLAGKÉPEK
Források: Paksi Zoltán előadásai, internet (Wikipédia) és saját

Nagy Medve – Ursa major
ERŐ
Uralkodói, királyi minőség. Ez azt jelenti, hogy általa uralni tudjuk a saját életünket.
Hét fényes csillaga alkotja a Göncölszekeret, amelyet nyári estéken könnyen láthatunk az égbolton. A legenda szerint egy Göncöl nevű táltosról kapta a nevét, aki az emberek közt járva gyógyította a betegeket, mindenkinek segített, beszélni tudott a fákkal és a madarakkal. Egyszer eltört szekerének rúdja, de senki nem segített neki. Haragjában a lovak közé csapott s felrepült az égbe. Azóta ott kocsizik görbe rudú szekerén. 

Ökörhajcsár – Bootes
AZ ÓRIÁS
A hétköznapok körforgásából kiemelkedő lélek jelképe. Angyal. Általa érezzük, hogy vannak hiábavaló, múlandó dolgok az életünkben, amiket érdemes elvetni és inkább valódi értékekkel, tartalmasabb dolgokkal foglalkozunk. A legenda szerint ő tanította meg az embereknek a föld megművelését, a szántást, és a szekérkészítést.

Sárkány – Draco
A TITKOK ŐRZŐJE
A Sárkány mindig akkor jelenik meg, amikor egy kalandos, próbákkal teli út végére érve, már majdnem elértük a céljainkat, de még egy utolsó, nagy próba vár bennünket. Nagyon magas szintű tudást őriz, igazi titkokat. Védelmezi a Sarkcsillagot, ami az egyetlen mozdulatlan, biztos pont az égen.
Az égbolton a Sárkány és az Ökörhajcsár közötti rész azt jelzi, hogy egyszerre tudunk az anyagi világban cselekedni és a tudásig eljutni. Mindig ott akarunk lenni, ahol a titkok vannak. Vonzanak a magasságok és a mélységek, pl. az ejtőernyőzés és a búvárkodás, a barlangászás és a hegymászás.

Herkules – Hercules
AZ ÖNMAGÁT FELÁLDOZÓ HŐS
Herkules a monda szerint Zeusz isten fia, édesanyja pedig halandó. Ezért az emberi világban olyan hőstetteket vitt véghez, amit senki más nem tudott. Élete végén feláldozta magát egy máglyán, ekkor édesapja, a főisten leküldött érte egy szekeret az égből és az istenek hegyére emelte, hogy halhatatlan legyen. E csillagkép teljes neve a Zuhanó Herkules, és az isteni minőségbe való emelkedést jelképezi, az által, hogy feláldozzuk a múlandó, hozzánk méltatlan dolgokat. Általa észre tudjuk venni azokat a tulajdonságainkat, amikre már nincs szükségünk, hogy még jobbá váljunk.

Lant – Lyra
VARÁZSERŐ
A Lant képviseli az isteni művészetet, művészi varázserőt. Olyan mágikus képességekre teszünk szert általa, ami megjelenhet valamilyen művészi tehetségben, amivel el tudjuk varázsolni az embereket. A Lant a monda szerint kinyitja a tudás kapuját és az alvilági erőket is képes megszelídíteni. Ez a Lant segített Ariónnak is. Ariónt kalózok támadták meg a tengeren és lantjával delfineket csalt hajójához, ők mentették meg.

Hattyú – Cygnus
KITELJESEDÉS
A Hattyú csillagkép a Tejúton repül, szárnyal, emelkedik. Éppen kiterjeszti a szárnyát. A felemelkedő és kiteljesedő lélek szimbóluma. Hozzá tartozik a tiszta, örök szerelem megélése is. Legfényesebb csillaga, a Deneb, a magyar hagyományban a hadvezető jelképe volt.

Gyík – Lacerta
SUGALLATOK
A Gyík csillagképet Zeusz villámaként is említik, hiszen a hirtelen bevillanó isteni ötletek és sugallatok elhozója ez a csillagzat. Általa tudjuk fogadni a bevillanó gondolatokat, nagy ötleteket, zseniális megoldásokat, új találmányokat, felfedezéseket, és magát az ihletet. A megújulás szimbóluma is.

Androméda – Andromeda
ÖNKÉNT HOZOTT ÁLDOZAT
Androméda a mitológia szerint egy gyönyörű királylány volt. Szülei tettek pár helytelen dolgot, ezért országát megtámadta egy viziszörny és szűz lányokat kért áldozatul. Ekkor Androméda saját maga ment el hozzá, hogy önmagát áldozza fel és megmentse az országát, ezzel együtt feloldja a családi karmát. Azzal, hogy önként vállalta az áldozat szerepét, megváltást nyert az égiektől. Kiláncolták egy sziklához, hogy a szörny elvigye, de ekkor hirtelen megjelent a hős Perzeusz, aki legyőzte a szörnyet és megmentette őt. Ezután egybekeltek és saját királyi családot alapítottak.
Androméda is királyi minőség, igazi királylány. E csillagkép által a születésünktől kezdve tudjuk, hogy nagy dolgokra vagyunk képesek és ha áldozatot hozunk, abból áldás lesz.

Perzeusz – Perseus
A HARCOS URALKODÓ
Perzeusz a főistennek, Zeusznak a fia, valójában királyfi, de erről nem tud. Alacsony sorba születik, szinte kiszolgáltatott helyzetbe, de ő igazi férfi és igazi harcos. Élete során bebizonyítja, hogy isteni eredetű és nagy hőstetteket visz véghez. Kapcsolata van a magasabb világokkal is. Végül dinasztiát alapít és az ő családjából születik a Megváltó.

Hiúz – Lynx
ÉBERSÉG
Amikor leszületünk a földre, férfivá és nővé születünk. Belekerülünk egy olyan világba, ahol a kettősségek uralkodnak: nappal és éjszaka, fény és árnyék, rossz és jó. A Hiúz segít emlékezni arra, hogy valójában nincsenek különbségek, mindannyian egyek vagyunk! Ő tartja össze a különbözőségeket és éberen tart, hogy ne felejtsük el: senki nem jobb, vagy rosszabb a másiknál, Isten előtt mindenki egy.

Szekeres – Auriga
ÉGI KAPU
Ez a csillagkép egy kapu, amely megnyílik a lelkek előtt, hogy lejöjjenek, leszülessenek a Földre. Alatta van az Ikrek csillagkép, ami már a Földre érkezés kapuja. Az Auriga kapuján át nagyon magas szintű tudás és isteni segítő, tápláló energia jön le. Egy monda szerint a Szekeres az ölében kecskét, vagy kecskegidát dédelget, erre utal legfényesebb csillaga, a Capella neve is, ami kecskegödölyét jelent.

Zentai Anna