Kreatív sarok

KREATÍV SAROK 


Figyelem, figyelem, különkiadás! smile hangulatjel
Ma egy olyat írok, ami ezen az oldalon ugyan szokatlan, de szerintem annyira jó, hogy meg kell osszam. Délután ugyanis kerti partit tartottunk, csak úgy, a gyereksereg örömére. Ötödikes nagyfiam néha áthív pár osztálytársat, meg a szomszéd haverját, mellettük elférnek még a barátnőim és gyerekeik is, szóval összejött ma is egy kis csapat. Készültem már jó előre, hiszen ilyenkor mindig van egy kreatív sarok, ahol saját kezűleg alkotunk valami apróságot, aztán ha megunja az aprónépség, akkor íjászkodnak, labdáznak, meg feltalálják magukat az udvaron. No, ezen fényességes napra készülődve, mit tehet a mai kreatív anyuka? Körülnéz a neten, egészen pontosan a Pinteresten, hátha kap valami ötletet a hétvégére, még azon három dolog mellé, amit eddig kitalált.
Találtam is egy olyan képet, ami rögtön megfogott – esküvői ültető kártyák, csillag alakból, kék alapszínű csillagtérképből kivágva… azonnal beindult a fantáziám és elkezdtem összerakni magamban, mit lehet ebből kihozni össznépi játékként, mert annyira jól néz ki. Pillanatok alatt jöttek is a gondolatok!
Így aztán röpke idő alatt megszületett bennem a Csillagkereső játék, ami annyira szipiszupi, élvezetes és tökjó lett, hogy úgy éreztem, meg is osztom mindenkivel. Akinek érdeklődését és jókedvét felkeltette ez a dolog, csinálja meg maga is! Nem kell hozzá sok minden és élhet vele nem csak az, aki jártas az asztrológiában, hanem az is, aki még csak most ismerkedik vele. Előtte érdemes azért kipróbálni, begyakorolni a játék menetét, különösen a csillagászati program használatát, ami ehhez szükséges. Már írom is, íme a játék receptje:
Mi kell hozzá?
22 (vagy 28) db hurkapálca (vagy vékony faág is megteszi)
vastag kék papír, ebből kivágunk 22 (vagy 28) csillagot
fehér zselés toll (hogy látható legyen a kék papíron)
cellux
számítógép és rajta az internetről ingyenesen letölthető Stellarium csillagászati program
illetve a csillagképek rövid értelmezése, leírása, kinyomtatva, csillagképenként kivágva
Miért 22?
Amikor ezt a játékot kitaláltam, azonnal kézenfekvő volt, hogy a Zeniten átvonuló csillagképekre fog épülni. Az égbolt 88 csillagképe közül 11 olyan csillagzat van, ami, ha Magyarországon élünk, éppen a fejtetőnk felett vonul át. Ők kerülnek kapcsolatba a koronacsakránkkal, így a születésünkkor általuk kapjuk meg szellemi vezérlő elvünket, egyfajta küldetéstudatot.
A köztudatban kevésbé vannak benn a Zenit ponton átvonuló csillagképek, így a gyerkőcöknek és a szülőknek is még érdekesebb, hogy ezekkel „játszunk”.
A játék lényege:
A kék papírból kivágott 11+11 csillagot előzőleg megrajzoltam. 11 csillagra a 11 csillagkép rajza került, ezt az internetről is le lehet nézni, másolni. Mindegyiknél külön kiemeltem az alfa csillagokat, amik a legfényesebb csillagai a csillagképnek. Nyomtatott nagybetűkkel a rajz mellé írtam a csillagkép nevét, kisbetűvel pedig a legfényesebb csillag nevét.
Ezután a másik 11 csillagra a 11 csillagkép legfényesebb, alfa csillagainak nevét írtam. Tehát lett 11 csillagunk és mindegyikhez tartozik 11 csillagkép (pl.: Hattyú – Deneb, Perzeusz – Mirfak, Androméda – Sirrah/Alpheratz, stb.). Mindegyik papírcsillagot ragasztószalaggal hurkapálcára rögzítette Gyerek, aki nagy lelkesen segédkezett a készülődésben smile hangulatjel
Összeraktam, egyszerű nyelvezettel, a 11 csillagkép rövid értelmezését, kinyomtattam és kivágtam mindegyiket. Igyekeztem úgy, hogy gyerekfejjel is érthető-érezhető legyen. Aki szeretné ezt, annak szívesen elküldöm, csak kérni kell.
A játék úgy zajlik, hogy amíg gyereksereg szendvicset eszik, addig anyukák suttyomban elrejtik a kertben (fű közé, fa mögé, bokor alá) a csillagképes csillagokat. Azután kiosztjuk a csillagneves csillagokat mindenkinek. Első feladat, hogy megkeresik a csillagképeket, na de nem mindegy, hogy ki melyiket találja meg, mert amelyik csillag van nála, ahhoz kell párosítani az ő csillagképét.
Ezt követően, ha a találka sikeresen végződött, mindenki összeül és jön a virtuális csillagles!
A Stellarium csillagászati program segítségével, minden gyerkőcnek végignézegettük, milyen csillagkép állt a Zenit ponton, amikor megszületett. Ez az ő személyes csillagképe, izgalmasabbnál izgalmasabb felfedezés! (A program használata során a percre pontos születési időt és helyet kell megadni.) Ha ez kiderült, akkor kikeressük a cetlik közül az övét és illető poronty (vagy anyuka) felolvassa, meg haza is viheti, úgyhogy érdemes akár több oldalt is nyomtatni, hiszen több gyerkőcnek azonos csillagképe lehet.
A játék tovább bonyolítható a cetlik elrejtésével, vagy ezt követő totóval (ki mit jegyzett meg a mitológiai történetek alapján, stb.), vagy egyéb más nagyszerű ötletekkel. További lehetőség, ha a 14 Napút által érintett csillagképet vesszük alapul, így is lehet játszani. Ez azért jó, mert nem biztos, hogy minden gyerkőcnek/szülőnek pontosan tudható a születési perce. Nálunk ma mindenki tudta, úgyhogy ezért külön dicséret jár nekik. Meg az egész szépséges napért, amit együtt töltöttünk smile hangulatjel
Hála és köszönet. No meg, jó játékot mindenkinek!

ui: Plusz egy aranyos ötlet: a minyonos cerkatartókat wc-papír-gurigákból és színes papírból alkottuk. Vigyorcsalogató.

 

ZA.