Melyik királyfi akarsz lenni?

Melyik királyfi akarsz lenni?
 
mn
Ezekben a napokban nem árt résen lenni! Az égiek ugyanis próbára tehetnek bennünket. Ha az átlagból kiemelkedő, valóban kiteljesítő célokhoz vezető utat választottuk, akkor tovább zajlik a felkészítés és a vizsgáztatás. A hit próbája, az emberség próbája. Vajon megvan-e a kellő tudatosság, a türelem erénye? Vajon kitartunk-e döntéseink, céljaink mellett? Az igazi célokhoz vezető út mindig nehezebb, nagyobb próbákat, több munkát igényel. Meglehet, hogy felvillantják előttünk a könnyebb utakat, a gyorsan, hamar elérhető, karnyújtásnyira lévő eredményeket. Ám aki ismeri az Univerzum törvényeit, az tudja: igazi áldás csak áldozatból születik.
Ha most nem hajlunk meg a kísértések előtt, ha nem gyengülünk el és nem adjuk fel az eddigi küzdelmeket, ha fel merjük áldozni visszahúzó ösztöneinket, kétségeinket és tudunk tovább menni, tűrni, várni, hinni, bízni, akkor kiegyenesedik előttünk az út. Az a másik, könnyen jövő eredmény, nem is lett volna igazi. Idővel ugyanabba a csapdába estünk volna vissza.
Olyan ez, mint a népmesékben az erdőszéli kocsma. Elmegy előtte a legnagyobbik királyfi, meghallja a hegedűszót és nem tud ellenállni, betér a kocsmába. Jön a középső királyfi, fülébe szökik a dallam, megcsapja a bor mámoros illata – és máris rabul esett a dorbézolásnak. Aztán odaér a legkisebbik királyfi (hiába, mindig a legkisebbek a legerősebbek…) és nem tud rá hatni semmilyen vonócincogtatás. Ez a három királyfi valójában az egyetlen főhősnek (saját magunknak) a három aspektusa, a többszörös próbálkozás jelképe, melynek végére már képesek vagyunk felülkerekedni állatias ösztöneinken és győzedelmeskedik az emberi mivoltunk. Kiemelten szól erről a Kos csillagkép és a Kos jegy üzenete (amely jegyben most az Uránusz tartózkodik, a felfelé úszó hal fonalánál, vagyis eleve velünk van a felülemelkedés képessége).
Eldönthetjük tehát: melyik királyfi akarunk lenni? A vesztes, vagy a győztes? Aki feladja – vagy aki végigcsinálja?
 
Zentai Anna
asztrozófus
 Kép: Magyar népmesék – Google