A múltban élni – vagy a múlt által élni?

A múltban élni – vagy a múlt által élni?

 

Az égbolton a két uralkodói csillagkép az Oroszlán és a Bak.

Mindkettő visszafelé fordul a Napúton, tehát a múltba néz. Így mindegyikhez hozzá tartozik a múlt ismerete, az ősök tisztelete.

Gyakori állapot, hogy ha valamilyen sérelem, fájdalom ért bennünket és megpróbálunk továbblépni, akkor úgy határozhatunk, hogy teljesen el akarjuk felejteni a múltat, hiszen fáj az emlékezés. Ez azonban nem a helyes magatartás, nem ez fogja megadni az életünk és sorsunk uralását – hanem az, hogy ha tisztában vagyunk a múltunkkal, ha szem előtt tartjuk azt, ha tanulunk belőle, építkezünk általa!

Ha a múltunkat megtagadjuk, akkor önmagunkat tagadjuk meg. Ez az önismeretben pótolhatatlan hiányt jelentene, márpedig önmagunk ismerete jelenti, hogy sorsunkat is ismerjük és kezelni tudjuk. A múltat nem elfelejteni kell, hanem tisztában lenni vele. 

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy rágódunk a múlton, hiszen addig szintén nem haladunk előre. Ha a Vízöntő csillagképet vizsgáljuk, feltűnhet, hogy két irányba önti a vizet: egyiket vissza, a múltba, a másikat előre, a jövőbe. Felette szárnyal a Pegazus, aki az isteni szikrák, sugallatok elhozója és ott ragyog a Gyík csillagkép is, másik nevén a Zeusz Villáma. Ők adják ezeket a beugró, bevillanó sugallatokat – ők pedig a Vízöntő jövőbe ömlő vizénél ragyognak! Az előre vivő erők, az építő kövek tehát nem a múlthoz, hanem a jövőn való munkálkodáshoz köthetők.

 

Z.A.

Kép: deviantart.com