Kérdések és válaszok – Alapvető asztrológiai működések

Kérdések és Válaszok – Alapvető asztrológiai működések

Az alábbi írás most azoknak szól, akik még kevésbé tudják értelmezni az asztrológiai írásokat, előrejelzéseket, illetve akikben felmerülnek a „miért nem”, vagy „mikor jön már végre” jellegű kérdések. Nem szól azoknak, akik az alapvető spirituális működésekkel tisztában vannak, szól viszont azoknak, akik szeretnének elindulni ezen az úton és mélyíteni tudásukat. Ehhez próbálok ismét egy kis segítséget nyújtani, mert időnként olyan kérdések merülnek fel, amelyeknek nem kellene felmerülni, ha értenénk a rendszer működését. Tegyük hát helyre! smile hangulatjel

Alaptétel 1.: az asztrológia analogikus rendszer.
Tehát nem a logikus gondolkodás van benn érvényben, hanem analógiákban kell gondolkodnunk, ha ezzel a tudománnyal szeretnénk foglalkozni.
Mit jelent ez?
Az „Amint Fent, úgy Lent” kozmikus elve szerint (lásd: Tabula Smaragdina) a mi kis belső, emberi világunk ugyanaz, mint amit kívül, magunk körül, illetve az égbolton látunk. Ugyanaz történik Fent, mint Lent. A csapda ott van, ha ezt úgy értelmezzük, hogy a bolygók hatnak ránk és konkrét történéseket lehet kiolvasni az égi jelölésekből. Hát nem lehet! Ez a fajta gondolkodás tévútra, szélsőséges esetekben mélypontokra visz. Az égitestek nem „hatnak ránk”, hanem velünk együtt mozdulnak, egy ritmusban vagyunk-élünk a Kozmosszal!
Az égbolton látható bolygók és csillagok nem a földi, gyakorlati eseményeket, hanem az energetikát mutatják meg. Rálátást adnak arra, mit is működtetünk éppen, hogy irányításunk és teremtő erőnk alatt tarthassuk azt. Minden égitestnek van földi analógiája – ezer és ezer. Ha az égre nézünk, nem azt látjuk leírva, hogy „szerelmi kapcsolat kezdete”, vagy „házasság”, vagy „költözés”, vagy „betegség”, stb. Szó sincs erről, ez soha nem így működött. Ennek értelmében tehát nincs is elrendelve, hogy egy adott bolygóállás során konkrétan mi fog megtörténni (aki mást mond, az nem etikus és elveszi az önirányító képességedet, vigyázz!). Ha az égre nézünk, akkor égitesteket, csillagokat látunk, és ismerhetjük ezek földi analógiáit. Az égbolton tehát a saját belső (!) energetikánk jelenik meg! Ami ezerféleképpen megnyilvánulhat a hétköznapi életünkben. Ez már az ember szabad akaratán – teremtő erején – döntésein múlik.
Miért van mégis úgy, hogy időnként „bejönnek a jóslatok”? Lehetséges, egyrészt azért, mert aki asztrológiával foglalkozik, annak kinyílik az érzékelése és megkaphat előre információkat (még így is csak egy lehetséges jövőképet, hiszen amíg nem teremtődött meg, addig semmi nem biztos). Tehát az információt nem a bolygók, hanem az intuíciója adja. Másrészt, sokkal inkább múlik rajtunk, mint azt gondolnánk. Ugyanis az, aki nem ura a sorsának és nem teremt, csak hagyja magát sodortatni, annak könnyebb megmondani, milyen lehetséges utak állnak előre, mi várható. Ám ha megnézzük azokat az embereket, akik tudatosabbak – akkor azt tapasztalhatjuk, hogy hiába akarnánk megmondani, mi lehetséges, ők bizonyos pontokon más irányba terelik az életet. Nagyon ügyesen.
Analógiákban kell tehát gondolkodni, ha asztrológiával foglalkozunk. A Vénusz pl. megnyilvánulhat termékenységként, egy női tanítóként, barátnőként, a lakásunk szépítéseként, egy finom vacsoraként, vagy abban is, ha egy kellemes kirándulás alkalmával cickafarkat szedünk az erdőben és élvezzük. Nem hoz minden nap szerelmet, ám hozhat szerelmetes, harmonikus lelkiállapotot, de viharos vágyakat is. A Szaturnusz is lehet egy idős rokonnal való, felismerést hozó beszélgetés, vagy egy félelmünk meghaladása, esetleg egy gyémántékszer ajándékba, vagy az, hogy a gyerekünk kecskét rajzol. Ezer és ezer analógia van – nem az a fontos, hogy előre tudjuk, mi jön, hanem az, hogy a jelenben, az adott időben felismerjük, mi történik, megéljük azt és dönthessünk, merre tovább.

 

Alaptétel 2.: az asztrológia a Földről, vagyis a bolygónkról látható, emberi szemszögből vizsgálja az égitestek helyzetét és az égbolt jeleit. Bolygókban, égitestekben, csillagokban gondolkodunk, kozmikus szinten kutatunk. Vagyis, ha felmerülne bárkiben az a kérdés, hogy egy adott égi üzenet ugyanúgy vonatkozik-e más földrészekre is, mint Magyarországra, akkor máris itt a válasz. Természetesen igen, hiszen pl. a Vénusz és a Neptunusz együttállása ugyanúgy megtörténik a Naprendszerben, akár Budapestről, akár Bécsből, akár Sydney-ből nézzük. Különbség legfeljebb annyi, hogy az egzakt ideje más és más – a földi zónaidők szerint. A Mars és a Jupiter ugyanabban a csillagképben jár, a Hold és az Uránusz ugyanazt a fényszöget alkotja egymással, mindegy, honnan nézzük. Eltérés esetleg az ember által alkotott Zodiákus rendszert illetően, a jegyváltásoknál lehet (pl. mikor lép át a Hold az Oroszlánból a Szűzbe) – itt is az időeltolódás függvényében.
ZenTaiAnna