Mitől lesz ‘jó életed’? …avagy a választás szabadsága

Ha egyszerűen belegondolunk abba, hogy miért olyan az életünk, amilyen, illetve mitől lesz ‘jó’ az életünk – akkor átlátva a tapasztalatokat, elmondhatjuk: minden a választásainkon múlik.

Bármit is élek itt és most, a jelenben, az egy, vagy több választásom következménye lett. A választásaink azok, amelyekkel az életünket teremtjük, alakítjuk.

Ha igazán a kezünkbe akarjuk venni az életünk alakítását, akkor ez kezdődhet ott, hogy tudatossá válunk a választásainkra. Életünk nagy részét ugyanis öntudatlanul hozott választásokban éljük. Gyakran hagyjuk magunkat sodortatni az eseményekkel, nem tudatosan lépünk bele egy adott helyzetbe, vagy lépünk ki belőle. Azt hisszük – mert talán másoktól is ezt látjuk – , hogy nincs választásunk, illetve eleve adott, hogyan választhatunk, holott ez nem így van.

Amint elkezdünk tudatosak lenni a választásainkra, az életünk jobb irányt vehet. Nem kell ehhez mást tenni, csak figyelni azt, amit érzünk, ami a lelkünkben eleve van. Figyelni azt, hogy mi esik jól nekünk, hogy mi az, ami felé húz, hív, vonz a lelkünk, amire ‘lelkesedünk’, rezgünk – és mi az, amire nem. Ennek a tudatos, lelkünk hívása alapján történő választásnak most jött el a kiemelt ideje az évkörön, hiszen a Mars beért a Rák csillagképbe, a Nap pedig hétfőn hajnalban (a nyári napfordulóval) belép a Rák zodiákus jegyébe, ezután szépen sorban követi őket a többi bolygó is. A Rák hármasságának első hangsúlyos megélése pedig a választás abban, hogy mi az, amit befogadunk kívülről, másoktól és mit nem.

Az, hogy mivel vagy kivel rezeg össze a lelkünk, eleve adott.

Az, hogy mit választunk, a saját szabad választásunk joga.

Az, hogy ennek milyen következményei lesznek, az első természeti törvény értelmében szintén eleve adott.

(Lásd pl: olyan magot vetek, amilyet én akarok, de a választott mag már eleve meghatározza azt, hogy abból milyen fajta növény fog fejlődni.)

Figyeljünk hát oda és legyünk éberek a lelkünk tiszta hívásaira, súgásaira és döntsünk szabadon, ahogyan valójában szeretnénk, minden apró, hétköznapi és nagyobb dologban is!

Zentai Anna

Kép: Pinterest

Az írásokkal kapcsolatos minden kérdést fel lehet tenni privát levélben (e-mail cím a Kapcsolat linken található).