Miért lett divat a nárcizmus?

Miért lett divat a nárcizmus?

Ezt a kérdést az utóbbi 1-2 évben sokaktól megkaptam és leírnám most azt a választ, amely eddig bennem megszületett – személyes tapasztalások által is, nem csak másokon keresztül.
Tény és való, hogy manapság egyre könnyebben dobálózunk a ‘nárcisztikus’ jelzővel, ugyanakkor azt látom, hogy ez sokkal inkább használ, mint árt, konkrétan pedig azért, mert rengeteg ember – nő és férfi egyaránt! – válik áldozatává és elszenvedőjévé az ilyenfajta viszonyoknak és ebből a pokolból egyetlen kiutat látok: a TUDÁST, a megértést, a tisztánlátást! Tudni azt, hogy egyáltalán mi és hogyan történik ilyenkor, érteni azt, hogy valójában mibe kerültünk bele, mert ezzel tudunk csak kimászni egy ilyen helyzetből.
Egy nárcisztikus emberrel közelebbről kapcsolódni rendkívül nagy sérülésekkel jár, lelkileg minden esetben, de sokszor fizikailag is. Ezek nem kis dolgok és nem kis sérülések, ezek komoly bántalmazások, energetikailag, lelkileg és akár testileg is! Aki volt ilyen kapcsolódásban, vagy most is benne van, vagy ismer olyat, aki megtapasztalta ezt, az pontosan tudja, hogy ez mennyire veszélyes, hogy mennyire aláássa egy ember önbecsülését, önazonosságát, lelki, szellemi és testi egészségét, elszívja életerejét, rombolja kapcsolatait és mennyire más irányba viszi az egész életét, mint ahogyan az rendben lenne és még lehetne sorolni… Aki hatalmat akar gyakorolni a másik felett, minden eszközzel és erejével arra törekszik, hogy önnön nagyszerűségének látszatát fenntartsa, ebben semmitől nem riad vissza és teszi mindezt úgy – általában az átlagnál magasabb szellemi képességekkel – hogy áldozata (aki legtöbbször kapcsolatfüggő, még nem önazonos, nem elég öntudatos és erős jellem) el is hisz neki mindent, hiszen a manipuláció számtalan formájával egy valótlan képet fest igaznak. Legtöbbször hangsúlyozza is, hogy ő az egyetlen, aki hiteles és igaz, a játék mindig arra megy ki, hogy csodálatra méltóságát megőrizze (beszélünk itt természetesen nem csak emberekről, hanem rendszerekről is). Az áldozat pedig mindebből csupán csak annyit érez, hogy VALAMI NEM STIMMEL. Valami mégsincs rendben. Ám, mivel mindezt csak ÉRZI, de a látható felszínen nem kap visszaigazolást, sőt, éppen az ellenkezőjéről győzködik, ezért önmagának sem meri elhinni, hogy az érzései igazak.
Ez a nárcisztikus (ember vagy rendszer) legfőbb fegyvere: hogy AZ ANYAGGAL TUD ELVINNI! Csak a látható, felszíni, fizikai, testi, anyagi síkra helyezi és fókuszálja a figyelmet, ott megtart, vagy megad mindent, ami több, mint amire vártunk, vagy addig képesek voltunk, akár az arra irányuló tudását mutatja átlagon felülinek, stb. Egy a lényeg: csak az anyaggal, a testi és fizikai síkkal foglalkozik, csak itt húzza el a mézesmadzagot, csak itt adja meg, amit szeretnénk (vagy itt sem, de úgy tesz), ugyanakkor KÉPTELEN AZ ÉRZÉSEKRE, AZ INTIMITÁSRA, AZ EGYÜTTÉRZÉSRE és ami szintén nagyon jelentős: KÉPTELEN AZ ÖNVIZSGÁLATRA, AZ ÖNREFLEXIÓRA! Ő csakis abban tud gondolkodni, hogy a másik a rossz, soha nem néz magába. A legrafináltabb húzásokkal magyarázza ki azt, hogy miért a másikkal van a baj és semmiképpen sem vele. Mindenképpen elhiteti, hogy ami számunkra ártó, bántó és rossz, az ‘valójában értünk van’ és mi vagyunk kevesek, ha bármi nem tetszik, mert mi nem működünk jól.
Ha ezt a fajta működést nem tudjuk, nem látjuk tisztán, akkor elvesztünk!
Ez nem vicc, ez halálosan, szó szerint halálosan komoly dolog.
Ha nem látjuk át, hogy miben is vagyunk valójában, akkor ez a játék a legvégsőkig el tud menni – addig, amíg mi magunk ki nem szállunk belőle.
Vannak egyetemes törvények az univerzumban és az egyik ilyen, amelyet én magam is megfigyeltem, az az, hogy amikor készen állunk a változásra, akkor megérkezik minden, ami ehhez szükséges. Így, amikor készen állunk befogadni egy magasabb szintű tudást, megértést, akkor az megérkezik. Vagyis, ha ezt most konkretizáljuk a nárcizmus működésének megértésére, akkor elmondható, hogy AZ EMBER MÁR KÉSZEN ÁLL ARRA, HOGY KILÉPJEN AZ ÁLDOZATSZEREPEKBŐL, HOGY NE ENGEDJE, HOGY BÁNTSÁK ÉS URALKODJANAK RAJTA! Nem véletlen, hogy az a tudás, ami sokáig csak szűkebb kör számára volt tudható, most tágabb körökben terjed, hogy lassan mindenkihez eljuthat a MEGÉRTÉS, a tisztánlátás! Egyszerűen most van ideje kilépni a régi, elavult rendszerekből. Ez pedig mindenkinek jó, jó annak is, aki eddig áldozatként szenvedett és jó annak is, aki eddig hatalmat gyakorolt, mert akár tetszik, akár nem, a nárcisztikus is áldozat, csak másképpen és éppen elég nagy keresztet cipel maga is. De kívülről senki nem tud megmenteni senkit! Azt mindenkinek magának kell megtennie, önmagával.
Az tehát, hogy egy bizonyos rendszer működésének elvei elterjednek, szerintem JÓ! Jó, mert azt látom, hogy nagyon sok és egyre több bántalmazott nő és férfi kel fel és áll a saját talpára és lép ki méltatlan, lehúzó, mérgező, megbetegítő kapcsolatokból. Mert vannak, akiknek (és akik gyermekeinek) ez a tudás az életet jelenti! Jó, mert ez azt is mutatja, hogy már készen állunk arra, hogy levetkőzzük az eddig eltűrt hatalmi rendszert! (Itt jegyzem meg: a nárcisztikus, bántalmazó emberrel szemben az egyetlen ajánlott és elfogadható magatartás a NO CONTACT! Vagyis soha, semmilyen formában, egyáltalán nem kommunikálni, nem érintkezni vele, meghúzni a határainkat és ebből egy icike picikét sem engedni.) Szavakkal könnyelműen dobálózni továbbra sem ajánlott, ha valami gyanús, akkor azt érdemes közelebbről és mélyebbről megismerni, hogy teljesebb képet kapjunk róla. Rengeteg feltárnivaló van még az emberi lélek és psziché működésében.
Arra azonban mindig, minden időben, feltétlenül vigyázzunk, hogy A LELKÜNK TISZTASÁGÁT ŐRIZZÜK MEG, AZ IGAZ ÉS FELTÉTLEN SZERETETET ÁPOLJUK ÉS ÁRAMOLTASSUK, AZ ÉRZÉSEINKET ÉLJÜK MEG ÉS BÁRMI IS TÖRTÉNIK, A LELKÜNK TISZTA HÍVÁSAIT KÖVESSÜK, EBBŐL SOHA, SENKINEK NE ENGEDJÜK, MARADJUNK ÖNAZONOSAK – ÍGY MARADHATUNK CSAK TISZTÁN, HITELESEN ÖNMAGUNK!
❤

Zentai Anna

Kép: Pinterest