Miért érzed rosszul magad?

Az utóbbi heteken többször végiggondoltam és nincs kivétel. Akárhány emberrel beszélgettem, egyéni konzultációkon, terápiás üléseken, programokon, vagy a magánéletben, akármennyi élethelyzetet vettünk górcső alá és mentünk igazán a dolgok mélyére, mindenhol ugyanaz az egy, lényegi elakadás derült ki: azért van rosszul, mert megfelelési kényszert működtet. Ez a megfelelés okoz minden életterületen minden problémás helyzetet. Minden, amit nehezen él meg, az ebből indul ki.

Ezek a megfelelni vágyások mélyen a gyermekkorunkban gyökereznek és öntudatlanul működtetjük őket. Tehát egyáltalán észre sem vesszük, nem vagyunk a tudatában annak, amit és ahogyan csinálunk. Vagy ha már észrevesszük, akkor sem tudunk direkt módon kibújni belőle. (Ezért kell a tudatalattival való önmunka.) Mindenki más személyiség, mégpedig azért is, mert nagyon mást élt meg a múltjában, más körülmények között nevelkedett. Ez pedig adott személyiségtípusokat eredményez, de egy dolog van, ami mindenkinél azonos…

Gyermekként mindenki a feltétlen engedelmességre van nevelve. Ez pedig olyan mélyen rögzül a tudatunkban, hogy felnőttként is visszük tovább, egészen addig, amíg tiszta rálátással, önmunkával, a tudattalanunk megismerésével és megdolgozásával fel nem oldjuk őket.

Ha igazán mélyen megvizsgálod azt, hogy miért vagy most rosszul, akkor te is ezt fogod találni. Talán voltak olyan élményeid gyermekként, amikor szeretetetre vágytál. Adni akartad, vagy kapni a szeretetet, ami táplál, ami éltet. Képviselni önmagadat. Vagy az Igazadat. Ám a külvilág nem úgy reagált, hogy ez akadálytalanul működhetett volna. Erre sokféle válaszreakció létezik egy gyermektől, amit azután felnőttként is tovább működhet, mert így szokta meg és a mindennapi élményeink, a bennünket érő külső impulzusok egyszerűen bekapcsolják ezeket a sérüléseket. De lehet másképp reagálni.

Ezeket a helyzeteket tehát most azzal tudod feloldani, ha elkezdesz kilépni abból, hogy mindenkinek meg akarj felelni és elkezded valóban képviselni magadat, kifelé, minden kapcsolatodban, minden élethelyzetben! Itt az ideje, hogy abbahagyd azt, hogy valaki más életét éled, más gondolatai és véleménye szerint cselekszel, vagy döntesz! Csak saját magadra figyelj, befelé és azt képviseld kifelé is, ami eleve benned van! Amint elkezdesz másképp reagálni, elkezd változni az egész mátrixod. Meg fogod látni, hogy mennyi mindent engedtél eddig és azt is, hogy valójában nem nehéz, hanem egyszerű ezen változtatnod. Csak az első lépések lehetnek szokatlanok – de a sikerélményeid és az eredmények mindenért kárpótolni fognak!

Ha tehát most rosszul érzed magad – akkor itt és most, azonnal hagyd abba, hogy másoknak akarsz megfelelni, kezdd el élni a saját életedet és haladj napról napra, egyre jobban önmagad felé! Ne várj, hanem vállald a felelősséget azért, ahogyan érzed magad és változtass! Most!

(..és igen, ez vonatkozik még a fizikai tünetekre is, amik a belső állapotot tükrözik és igen, ha magaddal foglalkozol végre, akkor nem önző leszel, hanem önmegvalósító és önkiteljesítő, rendben lévő ember, aki, ha a helyére kerül, akkor fog igazán szolgálni másokat is!)

Zentai Anna

Fotó: Nagy Imre