Mi az egó?

Mi az egó?

evolveandascend p com

Az igazi önvalód a lelked. Az vagy Te Magad. Az egó az, amibe beburkolod, mindaz, amivel önmagadat azonosítod – de nem feltétlenül vagy az.

Képzeld bele magad a legutóbbi olyan helyzetbe, amikor valahogyan érezted magad, volt egy véleményed az érzésed szerint, de nem azt mondtad vagy tetted, amit igazán szerettél volna, nem úgy viselkedtél, ahogyan igazán akartál volna, hanem aszerint, ahogyan elvárták.

Aki érzett és őszinte lett volna, az az önvalód.

Aki másképp viselkedett, az az egód.

Az egó nem valami rossz, nem negatív, nem elítélendő dolog. Nem is az önzőséget jelenti. Egyszerűen a külső hatások által felvett személyiséged – és nem az egyéniséged. Az, amit általában véve a félelmeidből működtetsz.

Amikor valaki durván megbánt, tisztességtelenül, aljasan kiszúr veled és te legszívesebben elküldenéd a picsába, de kedvesen mosolyogsz és ahogyan illik, nem használsz csúnya szavakat.

Amikor ott állsz valaki előtt, aki jót tett veled és úgy megölelgetnéd, de hát milyen az már, meg különben is, itt, az utca közepén, és látják mások is, ez olyan érzelgős…

Amikor a moziban a film végén kicsordulna egy könnycsepp, de gyorsan letörlöd, nehogy valaki meglássa…

Amikor ott állsz őelőtte és azt mondod: ne haragudj, de nem tehetem, ne is találkozzunk… közben meg a szíved szakad bele, legszívesebben a falnak nyomnád és addig csókolnád, amíg bírod…

Amikor pontosan tudod, hogy hazudik, mégis belemész a játékba, pedig érzed, hogy nem igaz, amit mond, de nem bízol eléggé az érzéseidben…

Amit illendőségből mondasz.

Amit azért mondasz, hogy ne bántsd meg a másikat.

Amikor nem a szíved, hanem az elvárások szerint viselkedsz.

Na, ezt az egó-burkot képes lebontani az igazi szerelem. És csakis az igazi szerelem. És az csak a katalizátor.

Akkor elkezdesz igazivá válni – igazán önmagaddá!

Először még önmagad előtt is szégyelled önmagad. Mert nem erre tanítottak, mert nem ezt várták el tőled. Önmagadnak lenni félelmetes – mert csak azok az emlékek vannak benned, hogy amikor ezt tetted, akkor bántottak érte. Éppen ezen a félelmen kell túllépned… Igen, lehet hogy sokan meg fognak ítélni. De idővel változik majd a helyzet és rá fognak jönni, hogy valójában példát mutattál, nekik is.

Ez egy hosszú út – lebontani a védőfalakat, a felvett személyiségjegyeket. Vele együtt bontódik le mindaz, ami az addigi életed volt. Vele együtt válnak le mindazok, akik abban az energiában tudtak becsatlakozni. De attól kezdve, hogy ez a hamis kép szertefoszlik – azok az emberek, ha nem fejlődnek veled, már nem tudnak melletted maradni.

De te csak légy önmagad.

Mert amíg a hamis képet láttatod a világgal, addig az egész világod hamis és nagyon messze állsz a valódi céljaidtól. Mások álmát élni nem boldogít. Te meg nem azért jöttél, hogy mások útját járd.

Neked a saját utadat kell járnod. A saját igazi céljaidat elérni, a saját lelki hívásaidat követni, a saját álmaidat élni.

Akkor megérkezel oda, ahova te szeretnél.

Jó utat.

 

Zentai Anna

asztrozófus

Kép: Pinterest