Mi az, ami átírható?

Mi az, ami átírható?

avirág

Hallani és olvasni lehet időnként, hogy sorsunkon változtatni tudunk, hogy átírhatjuk a jövőnket, hogy választhatunk adott lehetőségek között. Hogy teremthetünk így is, vagy amúgy is – na de hol van ebben a határ és egyáltalán, meddig érnek el a lehetőségeink? Mi az, ami átírható és mi nem?

Hadd szemléltessem ezt egy egyszerű példával!

Tegyük fel, hogy rátalálsz a kertedben egy szép zöld hajtásra. Kíváncsi leszel, mi nő ki ebből a hajtásból? Milyen virág lesz vajon? Esetleg felmerül benned az a kérdés is, hogy vajon itt lesz jó helye ennek a virágnak? Nem kellene áthelyezni másik helyre?

A kelő virág jövője már elrendeltetett. Mégpedig azért, mert eleve adott a mag, amelyből kikel! Ha tulipánhagymát ültettél, hiába vársz tölgyfát növekedni. Rózsából sem lesz százszorszép, de csalán sem nőhet belőle. Vagyis ahhoz, hogy tudd, mi várható a jövőben – vissza kellene tekinteni ahhoz a ponthoz, hogy milyen magot ültettél el!

Ha látod, hogy szépen növekedő virágod van, hiába gondolsz egyet és ülteted át a földből a homokba, de a betonba is hiába teszed. Ha ez nem az ő otthona, akkor meghal. Ha viszont kellő táptalajt kap, szépen virágzik.

Kapcsolataink és döntéseink is ilyesformán működnek. Eleve adott, hogy kihez milyen lelki kötelékek fűznek, hogy ki milyen szerepet jött vállalni most életünk filmjében. A szereposztás előzetesen lezajlott, most már csak az eredménnyel szembesülünk. Ennek megfelelően bizonyos dolgok átírhatók, bizonyos dolgok nem. A lélek emlékszik ezekre a lélekszerződésekre és pontosan érzi, tudja, hogy kivel mi a dolga. Ha valami élteti őt, akkor éltetni is fogja. Ha valami nem kelti életre, akkor hiába várjuk, hogy idővel lelkesedni kezdjen – nem fog. Ezeket a belső lélekhívásokat, lelki bizonyosságokat érdemes követni – mindig és mindenkor.

Zentai Anna

asztrozófus