Függetlenség, önerő, önirányítás – gyakorlat

Mit érzel most?

Ki határozza meg ezt az érzést?

Kitől függ most ez az érzés?

Ha ezekre a kérdésekre a válaszod az, hogy valaki mástól, akkor azonnal tudatosítsd, és döntsd el, hogy ezt azonnal megszünteted és ezt nyilatkoztasd is ki!

Ha egy rossz, lehúzó érzésre a válaszod az, hogy “csak én magam határozom meg és generálom” – akkor is menj tovább és kutasd fel, hogy honnan ered, milyen emléket idéz vissza, milyen élményből fakadóan van újra itt!

Ha az érzés jó – örülj neki és élvezd 🙂

***

Ez egy kitűnő önreflexiós, önvizsgálaton alapuló gyakorlat. Lényege, hogy bármikor, amikor zajlanak veled a hétköznapok, juttasd időnként az esezdbe, hogy feltedd magadnak ezt a kérdést és alaposan, minőségi időt hagyva magadnak, vizsgáld meg az érzéseidet ennek tükrében!

Fontos tehát, hogy ne siess, hanem tényleg mélyedj el az önvizsgálatban: mit érzel most? Ki határozza meg ezt az érzést? (Hasonló, de mégis más az, amikor megkérdezed magadtól: kinek az érzése ez? Ez teljesen más irányba vezet.)

Nagyon sok ember csak csapong a hétköznapokban és oda sem figyel az érzéseire, illetve nem kontrollálja, vagy éppen túlkontrollálja azt. Ez viszont nem tudatos állapotot és ennek megfelelően nem tudatos teremtéseket is jelent.

E gyakorlat egyik lényege, hogy észrevedd: hány olyan helyzet van az életedben, amikor nem te vagy az életed irányítója! Ezeket a függéseket, önfeladásokat, játszmákat és berögzüléseket szünteted meg, ha elkezded ezt az önreflexív gyakorlatot. Sokszor az is elég lehet, ha tudatosul benned, hogy amit érzel, az nem is a tiéd, azt nem is te magad döntötted el, vagy akarod, vagy teremted. Ez az a pont, amikor már dönthetsz, hogy átvedd az irányítást a belső világod, az érzelmeid felett!

Hiszen minden érzés, érzelem = teremtő vibráció! Nagyon fontos, hogy tudatosan meghatározzuk, mit akarunk teremteni, vagyis vibrálni a külvilágba.

Ha a felismerésen túl érdemi módon tenni szeretnél azért, hogy ez a másiktól való függés, elvárás, megfelelés vagy kötés megszűnjön, akkor ezt követően végezhetsz erre egy meditációt, ezzel a szándékkal, vagy kérhetsz külső segítséget ennek feloldására. A lényeg, hogy az eddiginél sokkal tudatosabbá válj a saját érzelemvilágodra, a belső működésedre és arra, hogy az önálló életvezetés nem áll meg annál, hogy dolgozol, családot és háztartást vezetsz, stb, hanem sokkal többet jelent ennél: a saját belső világod, az érzéseid és gondolataid önálló, független, tudatos kezelését!

Zentai Anna

Kép: Pinterest