“Amerre az akadály…”

“Amerre az akadály, arra az út?”

Számtalan esetben hallhatjuk, olvashatjuk ezt a kijelentést, mégis gyakran kétkedést hoz fel, mert nincs tisztázva, hogy mit is jelent pontosan. Mit jelent tehát e fenti mondat?
Mindennapi történéseink, terveink és céljaink megvalósítása, anyagba öntése során, amennyiben ezek akadályozottak, kétféle esettel találkozhatunk. Az egyik, hogy az akadály ott van és az út valóban nem a miénk. A másik, hogy az akadály ott van, de az út valójában a miénk.
Bármelyik lehetséges, de hogy mikor melyikkel állunk szemben, azt nem az akadály dönti el, hanem a lelkünk!
A mai kor embere rá van szoktatva arra, hogy kívülről irányítsák és a láthatatlan érzéseire is megerősítést akarjon. Holott az életünk lényegi tanulási útja éppen az, hogy megtanuljunk figyelni befelé, önmagunkra és követni a lelkünk tiszta útmutatását.
Azt tehát, hogy merre vezet az utunk, nem az akadály fogja jelezni, hanem a biztos tudat, a vágy, a hívás a szívünkben!
A lélek a legtisztább, legvilágosabb útjelző.
Az elme azonban szintén benne van a játékban és működése szintén meghatározza teremtéseinket. A mély tudatban rengeteg múltbeli, gyermekkori rögzülés rejlik, amelyekre nem vagyunk tudatosak, de mindennapi döntéseiket, ítelkezéseinket, választásainkat és nézeteinket meghatározzák. Ezek a forrásai azoknak a teremtéseinknek, amelyekkel önmagunk elé teremtünk – akár fizikai szintű – akadályokat. Az akadály tehát soha nem kívülről jön! Mindig a saját belső rezgéseink külső kivetülése, anyagba öntődött rezgés.
Ami akadályoztatás esetén döntő: az, hogy MEG AKAROD-E OLDANI A HELYZETET, HOGY HAJLANDÓ VAGY-E ERŐFESZÍTÉSEKET TENNI A CÉLJAID ÉS VÁGYAID MEGVALÓSULÁSÁÉRT?
Ez az, ami igazán számít. Ha a szíved már ott van a célodnál és jönnek az akadályok, akkor nem kifogásokat keresni, hanem áldozatok árán is megoldásra törekedni. Erőfeszítést (!) tenni. Mert nem az akadály számít, hanem a célod a fontosabb! Mert az akadály csak a saját önszabotázsod megnyilvánulása. Figyeld meg: ezekben az esetekben az dől el, hogy mersz-e önazonos lenni és beleállsz-e az utadba!
Mindig van választásod. Vajon megijedsz, hagyod, hogy a kétségek, a károgó vészmadarak legyőzzenek, vagy beleállsz az utadba és mész tovább? Vajon tényleg meg akarod oldani? Tényleg ezt akarod, teljes szívedből? Mert akkor semmilyen akadály nem számít, akkor a te erőd előtt minden más eltörpül!
Ezt tartsd hát szem előtt: hogy energiabefektetés nélkül nincs eredmény és hogy valójában csak magaddal küzdesz.
A szíved útja adott. A többit te magad alakítod.

Zentai Anna