Álomfejtés – Kérdéssor álomelemzéshez!

“ÁlomJáték Online” címmel, jó ideje fut egy program, amelyben egy kérdéssoron megyünk végig és ennek segítségével elemezzük, fejtegetjük álmainkat. Mostanra kiforrta magát ez a kérdéssor és úgy döntöttem, hogy megosztom ezt mindenkivel, hiszen nagyon sokan kíváncsiak arra, hogy mit jelentenek az álmaik!

Az utóbbi két évtizedben megszámlálhatatlan levelet és kérdést kaptam olyan témában, hogy valaki álmodott valamit és ennek megfejtését várja tőlem. Ez viszont tévút! Az első és legfontosabb dolog, amit tisztázni és tudatosítani kell ahhoz, hogy valóban megértsük az álmainkat, az az, hogy senki nem tudja megfejteni érdemben valaki más álmát! Az álmaink nekünk, önmagunkról mesélnek. Miért is?

Igen, létezik egy kollektív, egyetemes szimbólumrendszer, ám ez az álmok jelentéstartamának csupán a felszínét kapirgálja egy-egy álomelemzés során. Valójában mindenkinek személyes szimbólumrendszere van! Egyszerűen azért, mert az álmaink a tudatalatti termékei és a tudatalatti mindenkinél más és más emlékeket, élményeket, motívumokat őriz. A tudatalattinkban tárolódnak azok a múltbeli élmények és emlékek, amelyekre tudatosan nem emlékszünk, amelyekre nem figyeltünk eléggé. Mivel mindenki más életutat járt, mást élt meg, így mást tárol a mélyebb tudati szintjein. Emiatt viszont a saját egyéni szimbólumrendszere is más. Ez nem csak az álmokra vonatkozik, hanem minden olyan területre, ahol a személyes szimbólumokkal találkozunk. Például, ha meditációban megjelenik egy jelkép, akkor ez is személyes üzenet. Lehet ugyan mondani rá általános dolgokat, de ettől a lényegi, érdemi üzenet még feltáratlan marad.

Ha meg akarjuk tehát tudni, hogy mit jelentenek az álmaink, akkor a saját, személyes szimbólumrendszerünkkel kell megismerkednünk, ami nem egyik pillanatról a másikra történő dolog. Kitűnő segítség ehhez például az álomnapló, amelyet érdemes dátumozva vezetni, az álmokat jelen időben leírni és néhány havonta visszaolvasni.

Figyelem! Van hét, azaz 7 olyan alapszabály, amelyet az álmainkkal való foglalkozáshoz mindig használunk! Ezeket elmondtam már az ÁlomMágia Workshopokon és a Tudatos Álom Táborokban is, most azonban itt is megosztom mindenkivel. Íme a legfontosabb szabályok:

1. Soha nem mondjuk az álmainkra, hogy ‘hülyeség’!!! (az álom jóval magasabb tudati szinten íródik, mint ahol mi vagyunk nappali tudatosságunkkal. Tiszteljük nagyon az álmainkat!)

2. Mindenkinek egyéni szimbólumrendszere van! (Mások álmát megfejteni nem tudom, legfeljebb segítséget, indító gondolatot javasolhatok, de az ő álma mindig több, mint amit én látni képes vagyok benne!)

3. Az értelmezés során mindig a magas rezgésszintre, pozitív iránymutatásra törekszünk! (Ez minden más módszerrel, pl. kártyás elemzésben, asztrozófiában, stb. is így van. Az álom síkján nem a sérült egó vesz részt, hanem a magasabb én, aki pontosan tudja, mi old meg helyzeteket. Ha viszont negatívak vagyunk, csökken az energiaszintünk, ez gátolja a helyes értelmezést.)

4. Ami furcsa, ott az üzenet! ..továbbá: amit jelentéktelennek gondolsz, ott is ott van az üzenet! Minden, ami álomban megjelenik, az fontos.

5. Keresd az AHA! élményt! Ha a fejtegetés során ezzel találkozol, akkor biztosan jó úton vagy a megfejtésben.

6. Ne állj meg az első, sem a második értelmezésnél! (Az álom rendkívül mély, bonyolult, gazdag rendszer, nem egy és nem két üzenete van.)

7. Nem kell tökéletes megfejtésre törekedni! (Valószínűleg nem is tudnád teljesen megfejteni az álmot, de ez rendben van, ameddig el tudsz menni, addig menj!)

+1 info: Rémálmok esetén – Amit betolakodónak érzünk, az egy olyan részünk, amely harcol az érvényre jutásért! (Charlie Morley-tól származik ez utóbbi idézet, ajánlom a könyveit tanulmányozásra!) Ha tehát minden, ami megjelenik álomban, a te egy-egy aspektusod, részed, akkor az is, ami adott esetben félelmetesnek, ellenségesnek tűnik! Éppen így hívod fel a saját figyelmedet arra, hogy ne tagadd meg a valódi önmagad, ne tagadd meg a valódi lélekrészeidet, érzelmeidet, vágyaidat, szükségleteidet!

..és most jöjjön hát a gyakorlat, amit ígértem! Figyelem! Ez a gyakorlat akkor hatásos és érdemi, ha MINŐSÉGI IDŐT ÉS FIGYELMET SZENTELSZ RÁ!!! Tehát ha van minimum egy-másfél órád, akkor vonulj el teljesen egy nyugodt kis sarokba, gyújts meg egy gyertyát (!) és ennek fényénél állj neki e gyakorlatnak! Az egyes pontok között hagyj bőven időt magadnak!

ÁLOMELEMZŐ GYAKORLAT

Végy egy nagy füzetet, vagy néhány A/4-es papírt és fordítsd fekvőre, majd oszd fel függőleges vonalakkal több rubrikára! (minimum 4-5 lehet 1-1 papíron.)

  1. Írd le az álmod az első függőleges oszlopba! (Jelen időben írj, így könnyebb visszaidézni az emléket!)
  2. Húzd alá benne az összes szimbólumot!
  3. Karikázd be azokat, amik szerinted a legfontosabbak!
  4. Emeld ki azokat, amelyek szerinted jelentéktelenek! (pl. bekeretezéssel vagy más színnel)
  5. Második oszlop jön: Menj végig sorban a szimbólumokon és írd le azonnal, hogy melyikről mi jut eszedbe! Gondolkodás nélkül, azonnal írj! – Szabadasszociációnak hívjuk ezt a gyakorlatot, ami önmagában is az egyik legszuperebb, lényegi gyakorlat az álomelemzéshez! Fontos, hogy itt ne cenzúrázd magad, azonnal írd le, ami jön, akármi is az!
  6. Ha van olyan gondolatod, ami másodiknak, harmadiknak ugrik be, már egy kis gondolkodás, merengés során, akkor azt a következő oszlopba írd, ugyanilyen sorrendben, ugyanígy függőleges oszlopban!
  7. Olvasd össze csak az eredményt! (Ez már önmagában egy megfejtés lehet.)
  8. A következő oszlopba írd le sorban azt, hogy melyik szimbólum mire hasonlít! Kezdheted úgy a mondatokat, hogy “olyan, mint…”! – Rajtad múlik, hogy együtt, vagy külön kezeld a formai-tárgyi-személyi hasonlóságokat és az érzéseket. (Ha előzőleg már voltak ilyen válaszaid, akkor ezt a részt kihagyhatod)
  9. A következő oszlopba írd le sorban, hogy melyik szimbólumról milyen emlék jut eszedbe! Minél régebbi (pl. gyermekkori emlék), annál jobb, de persze bármi lehet. Ha több jön, akkor többet is (elég lehet néhány kulcsszó, amiről az emlék eszedbe jut.) Hagyj időt erre…
  10. A következő oszlopba írd le, hogy mi az az érzés, ami az emlékedet összeköti a jelen megéléseivel! Hagyk időt erre is, merengj el…
  11. A következő oszlopba írd le azt, hogy számodra mi ezekből a következtetés, az összegzés, a tanítás!
  12. Visszatérve az eredeti álomhoz – a következő oszlopba írd le az álom kiegészítéseit! Haladj végig soronként az álmon és minden mondat után fűzz hozzá még párat! Részletezhetsz is, hozzá is költhetsz, magyarázhatsz is, hagyatkozhatsz a fantáziádra is! Ez is hozzáadhat az eredeti értelmezéshez.
  13. Rajzold le az álmod egy külön papírra, illetve rajzold le sorban a motívumokat, jelképeket az álomból! Itt is megfigyelheted, hogy melyik szimbólum lerajzolva mire hasonlít! Készíthetsz akár képregényt is az álmodból.
  14. A következő lapon, új oldalt kezdve, folytass párbeszédet önmagaddal és minden egyes szimbólumról kérdezd meg magadat: “Melyik részem ez..?” (pl. “melyik részem a kosár?” “melyik részem az alma?” “melyik részem a napsugár?” stb.) Melyik az a részem, oldalam, minőségem, állapotom, ami ebben a szimbólumban megjelenik? Ezeket a párbeszédeket nagyon jó papírra leírni, így van idő arra, hogy a lényeg kibontsa magát.
  15. Vedd sorra a szimbólumokat és képzeld el, hogy ott ül veled szemben egy kétéves kisgyerek és mindegyiket magyarázd el neki, úgy, mintha teljesen az alapoktól kellene elmagyaráznod, hogy az a dolog mit jelent!
  16. A következő lapon válassz ki szimbólumokat (az is kell, ami fontos és azzal is mindenképpen foglalkozz, amit nem tartasz fontosnak, tehát a jelentéktelennek tűnő jelképekkel!) és folytass párbeszédet a szimbólummal! Magadban elmélyülve, lassan kérdezgesd ki, készíts vele interjút, stb.! Lehet az is az első kérdésed, hogy hogy érzi magát? stb…
  17. Írj folytatást és befejezést az álmodnak, úgy, hogy pozitív vége legyen és a te személyedet érintően valamilyen pozitív változás menjen végbe az álomban! (Ez már nem az értelmezésről szó, bár itt is lehetnek felismerések, ennek a lényege az, hogy adj a tudatodnak egy impulzust, amely pozitív változást idéz elő! Jelképekkel dolgozva sokkal könnyebb változást előidézni, mint tudatosan kijelentéseket tenni!)

Ezeket a gyakorlatokat kedved szerint váltogathatod, a sorrendet is megváltoztathatod (mondjuk a rajzolós gyakorlattól kezdve). Találd meg a számodra legjobb módszereket az álmaiddal való foglalkozáshoz!

Szép álmokat!

Zentai Anna

Kép: Kék lótusz – Pinterest