A bizalom helyreállítása

A bizalom helyreállítása

öröm1

Miért veszítjük el a bizalmat?

Hogyan tud helyreállni?

Fontos kérdések. Az ember hajlamos egy-egy kisebb-nagyobb csalódás után az egész világot és mindenki mást rossznak elkönyvelni. Holott a probléma rég nem itt kezdődött.

Hogy ezt megértsük, onnan érdemes indulnunk, hogy megértjük saját működésünket és azt, ahogyan a kapcsolatainkat teremtjük, vonzzuk, alakítjuk. Mindannyian csomagokkal jöttünk. Legyen az előző életből hozott, vagy magzati-, gyermekkori trauma, feldolgozatlan élmény – ezek mind ott munkálkodnak a tudatalattinkban. Amíg ezek a tudat alatt működő minőségek – aminek szó szerint tényleg nem is vagyunk tudatában – nincsenek kidolgozva, addig ezekre alapozva teremtjük kapcsolatainkat. Ide számítanak a szüleinktől, apától és anyától látott emberi és kapcsolati minták is. A belénk nevelt hitrendszerek, a minket érő bármilyen élményekből fakadó megítélések, kijelentések, elkönyvelések.

Ha úgy indulunk bele a párkapcsolatba, hogy ezeket a hozott minőségeket előzőleg nem tisztítottuk ki, akkor a kapcsolatunk, a másik fél ezt tükrözni fogja.

Mátrix megvan?

Így alakítjuk saját mátrixunkat, saját életünket, saját teremtéseinket. Ha valami kibillent a programunkban, akkor az jön le a látható szintre. Jó esetben megköszönhetjük a párunknak, hogy (öntudatlanul) rámutatott arra, mit nem dolgoztunk még ki, mit nem oldottunk fel önmagunkban, mit nem tettünk még helyre belső önmunkával, amivel saját kapcsolatainkat mi magunk tesszük tönkre (..és nem, nem a másik!). Rossz esetben a másik felet hibáztatjuk (azért, mert öntudatlanul nekünk játszotta a szerepet, amit mi magunk osztottunk neki). Pedig a külvilág tükör, akár elhisszük, akár nem. A hiba a mi rendszerünkben van és ott is lehet megszüntetni!

Visszatérve a bizalomra, a probléma tehát nem a másik félnél és nem is általában az emberekben van. Bennünk csúszott el valami, amit helyre lehet tenni. Ha pedig bennünk helyrekerül – és nem csak a felszínen, hanem a mélyben is – akkor kint is helyre kerül.

Mert az élet mindig új és új lehetőséget ad a bizalomra. Nem véletlenül. Mert a legjobbat, a legszebbet akarja nekünk adni. Semmi és senki nincs ellene, saját magunkon kívül! Senki nem állít felé ellenállást, egyedül mi magunk. A bizalom helyreállításához talán az első lépés, hogy megszülessen bennünk az igény arra, hogy bízni tudjunk és éljük újra a bizalmat! Ha ez megvan, akkor az eszközök, módszerek, lehetőségek maguktól ránk fognak találni. Ekkor már csak ki kell nyújtani a kezünket és kérni kell. Második lépés pedig, hogy ne másokat hibáztassunk. Ugyanakkor önmagunkat sem! Nem szerencsétlen, hibás balekok vagyunk, hanem szeretetre és minden jóra méltó, értékes, érdemes, csodálatos emberek, csodálatos szívvel és lélekkel, ami talán sérült, de gyógyítható és amit érdemes egy ugyanilyen csodálatos társsal megosztani. De ennek kulcsa nem a felszínen, nem a láthatóban, nem kint – hanem bent keresendő. Saját magunkban.

Valahol mélyen, belül, minden fájdalom, minden bizalmatlanság, minden sérülés és veszteség ellenére, minden önmagunk köré húzott fal ellenére is biztosan tudjuk: a teljes bizalmat élni, bizalommal feloldódni, a társsal együtt, testben és lélekben – az jó. Valahol mélyen belül pontosan erre vágyunk és bármennyire menekülünk, mégis ezt szeretnénk. Ez pedig elérhető, megélhető, ha teszünk érte.

 

Zentai Anna

Kép: Pinterest