Vigyázz a “tapasztalattal”!

Vigyázz a “tapasztalattal”!

20190814_160016

Hogy mit jelent a tapasztalat fogalma, ezen érdemes elgondolkodni – régebben volt már szó arról, hogy a tapasztalat nem az, ami történik velünk, hanem az, amit a történésekből megtanulunk (jó esetben). Ám nézzük most ennek egy másik olvasatát is!

Az ember élete során időnként belefuthat olyan kijelentésekbe, hogy “ez a tapasztalat, ezért ez a dolog így működik”. Sőt, előfordulhat az is, hogy saját magunk teszünk néha ilyesfajta kijelentéseket. Aztán eltelik pár hónap, vagy pár év és nagyot fordul a világ, amikor egyszer csak más lesz a tapasztalás, vagy valaki másnál veszünk észre más eredményt, mint amire számítottunk. Miért lehet ez?

Meglehet, hogy az addigi tapasztalat – vagy hívjuk inkább a teremtésünknek, sőt, a teremtődés eredményének – azért volt olyan, amilyen, mert öntudatlan működésekből, tudatalatti mechanizmusokból táplálkozott. Azért találkoztunk egy adott dologgal, mert az volt a tudatalattinkban, nem tudtunk mást működtetni ott és tessék – az is lett az eredmény. Aztán egyszer csak változik valami. Mélyen, bennünk. Valami ilyenkor már tudatosul is, rálátunk, rájövünk egy-egy belső működésünkre és fellebben a fátyol. Innen kezdve pedig változik a kép, mind belül, mind kívül, körülöttünk is. Valójában nagyot léptünk önmagunk felé!

Ilyenkor találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy már más lesz a “tapasztalat”. Ilyenkor körbepislogunk, először talán hinni sem merjük, még meg is kérdezzük: ez tényleg lehetséges? …és igen. Persze, hogy lehetséges, csak eddig gondolni sem mertünk, tudtunk más irányban, mint amit kívülről ránk erőltettek.

Érdemes mindig, de mindig hagyni egy lehetőséget arra, hogy más is lehetséges még. Nem kell tudni, hogy hogyan. De valahogyan lehetséges. Majd megmutatja magát – csak merjünk tágabb lehetőséget adni az életnek, a teremtésnek, hogy mutassa meg! Dönthetünk úgy, hogy nyitottak maradunk bármire, de tényleg bármire.

Ha van kedvünk segíteni ezt a folyamatot, vagy egy adott, szorult helyzetet, akkor bátran használhatjuk az access testkezelésekhez kapcsolódó kérdéseket. Például:

Mi más lehetséges még (amit elképzelni sem tudok)?
Hogyan lehet ez ennél is jobb?
Mi az ami soha nem volt lehetséges, és most igen?
Ha a helyzet magát oldaná meg, mi történne?
Hogyan oldódhat meg úgy ez a helyzet, hogy az mindenkinek a legjobb legyen?

 

Zentai Anna

Fotó: Panoráma a Szent György hegyről, Badacsony és Szigliget felé

A cikk végén lévő kérdések a következő forrásból származnak:

https://horompoandrea.hu/igy-hasznald-a-kerdeseket/