Szenvedélybetegségek – miért és meddig?

“SZENVED-ély-betegség” – Nem véletlen a megfogalmazás (és mostantól a szóismétlések sem).

Aki szenved, az két dolog közül választhat: vagy a sarkára áll, megoldja a helyzetet és minden helyrekerül és nem szenved tovább; vagy menekül a problémák elől megoldás helyett és tovább szenved.

Most, hogy a Neptunusz van uralmon és a Halak jele ilyen hangsúlyos, nem véletlenül kerül elő a szenvedélybetegségek témája és az sem, hogy az ide kapcsolódó megélések felerősödnek. A szenvedélybetegségek azonban alacsony szintű megélései a neptuni energiáknak, ami által csak még mélyebbre süllyedünk és még rosszabb következményekkel számolhatunk majd, testileg, lelkileg és szellemileg is.

Akárhogyan is nézzük, bármerre is kutakodunk, a függések, szenvedélybetegségek gyökéroka nagy általánosságban annyi, hogy nem a szenvedélyeinket élünk, hanem szenvedünk! Az életünkből eltűnik a szenvedély, ennek hiányát éljük, mély lelki fájdalmakat, veszteségeket dédelgetünk, nem merjük a lelkünk igazi hívásait követni, azoknak megfelelően élni. Azt hisszük, hogy ezt nem tehetjük meg – ám a valóság az, hogy ez csupán egy téves hiedelem! A múltban egy, vagy több olyan élményt szenvedtünk el, amely szenvedést okozott. A mélytudatba így berögzültek olyan hiedelmek, hogy ‘meg kell felelnünk’, hogy valamit ‘nem lehet’, stb. Ám ezek mind feloldhatóak, megszüntethetőek!

A Neptunuszról sokszor írtam már, hogy a mély, nagy és tiszta érzelmek, a lelkünk legtisztább valósága jelenik meg benne. Annak a rezgésnek a megtestesülése, amely analóg a valódi érzéseinkkel, belső hangunkkal. Ám ha nem eszerint élünk, akkor elhangolódik ez a rezgés. Felnőtt emberként is magunkban hordozzuk a gyermekként megélt feltétlen engedelmességet, észrevétlen akarunk megfelelni, nem merünk kiállni önmagunkért, nem merünk nemet mondani adott esetekben, vagy feldolgozatlan lelki fájdalmakat, hiányérzeteket cipelünk magunkban. Ilyenkor látszólagos menekülési útvonalat nyújtanak a szenvedélybetegségek a fizikai síkon.

Ám mindez valójában csapda! Mivel a probléma gyökere nem fizikai síkon van és ott is lehet megoldani, a mélységekben, így a fizikai síkon való próbálkozások csak rontanak a helyzeten. De van kiút!

A legfontosabb, hogy aki ezzel küzd, felismerje a valóságot és akarja a változást. Nem lehet kívülről megmenteni senkit és nem is javasolt – nem tudhatjuk, hogy a másik ezzel milyen karmát teljesít és hova kell általa eljutnia, milyen ébredéshez fogja vezetni ez az állapot. Szeretettel és támogatással, együttérzéssel és megértéssel mellette lehet állni – de dönteni annak kell, aki érintve van.

Az elmúlt időszakban látott tapasztalataim által azt látom, hogy akkor, amikor az illetőben megszületik a tiszta döntés, hogy változtatni akar, amikor rájön, hogy senki más nem hathat az élete alakulására, egyedül ő maga, amikor meghozza azt a döntést, hogy nem a szenvedéseit, hanem a szenvedélyeit akarja élni, határozottan és egyértelműen, amikor már nem hagyja magát befolyásoltatni mások véleménye és akarata által, amikor képes leválni a külső hatásokról és merni annak lenni, aki valójában, amikor nem érdekli, hogy ki mit mond, mert elkezd hinni az igazi vágyaiban és megélni igazi önvalóját, akárki akármit is mond – akkor eljut arra a pontra, ahonnan a gyógyulás útjára lép.

Addig is, egy kis támogató segítség, függések elhagyásához:

Drog- és alkoholproblémák oldásához:

Dohányzástól, mérgező füstöktől való szabaduláshoz:

Zentai Anna

Kép: Pinterest