NEKED mi a fontos?

Kép: Pinterest

Mindenkire gondolsz, mindenkire figyelsz, minden erőddel igyekszel megfelelni annak, ami másoknak fontos.

…de NEKED mi az, ami fontos? Hol vagy te?

Vagy, ahogy egy kedves régi barátom szokta kérdezni: Kinek vagy fontos, ha magadnak nem?

… (hatásszünet.)

A testi-lelki-szellemi egészséghez és épséghez alapvető, hogy meglegyen a személyes szabad tered. A személyes szabadságod, amelyben az egyéniséged, a személyiséged, a vágyaid, igényeid és szükségleteid ki tudnak bontakozni. Ez nem szabadosságot, nem önzőséget jelent, hanem éppen ezek ellenkezőjét. Egészséges szükségletet, ami minden egyes ember számára fontos.

Ha valaki ezt nem adja meg a számodra, hanem csak a saját szükségleteit nézi, akkor ő csak magát tartja fontosnak, téged nem. Aki fontosnak tart téged, az teret ad neked, amelyben megélheted önmagadat és mindazokat a dolgokat, amelyeket szeretsz csinálni és amire igazán vágysz. Akkor te is bizalommal megmutatod neki, hogy egyáltalán mire is vágysz, mert tudod, hogy nem fog megalázni, megsérteni abban. Akkor is támogat és segít, ha ezek olyan dolgok, amik őt nem érdeklik, nem motiválják. De téged támogat, mert látja, érzi és tudja, hogy te ettől több vagy, boldogabb vagy, energikusabb vagy, örömöt ad neked.

Neked mik az örömeid? Mi az, ami számodra fontos? Ki az, aki fontos? Hol adod fel önmagad azért, hogy másoknak megfelelj? …és miért is…?

A jelen időszakban kiemelten tanuljuk a szabadságot, a saját privát szféránk megtartását, az önmagunkért való kiállást, a határok meghúzását ott, ahol kell, a szabad akaratunk megfelelő érvényesítését, az erőnkbe való beleállást.

Légy fontos önmagadnak!

Zentai Anna