Hol rontod el a kapcsolataidat?

Már megint ez történik, már megint ugyanott vagy. Már megint fáj. Már megint… már megint…

Mert még mindig ugyanazokat a köröket futod – gondolatban és érzésben. Még mindig nem generálsz mást magadban. Mert ezt szoktad meg.

Arra vagyunk nevelve, hogy egység helyett két-ségben, szétesettségben, elválasztódásban gondolkodjunk. Pedig valójában nincs te és én. Egyek vagyunk. Te is egy részem vagy – én is egy részed vagyok.

Mindig elmondom: nincs olyan, hogy “kapcsolati probléma”. Csak az egyén elakadása van, amihez kapott egy tükröt és az az elakadás kivetül a felszínre.

Csak magadon kell dolgozni. Nem a másiktól kell elvárni a változást. Ő csupán tükrözi azt, amit tükrözni tud – mert ezt a szerepet te osztod rá.

Olyan szépen indult… olyan tökéletes volt… akkor most mi ment félre?

Az, hogy kivetítetted rá önmagad és tőle vártad a változást. Vártad, hogy gyógyítson – pedig soha, senki nem fog meggyógyítani. Csak te tudod meggyógyítani önmagad.

Biztonságot akarsz, ezért bezárod őt. Bizalmat akarsz, ezért manipulálod. Boldogságot akarsz, ezért szerepet játszol és hazudsz, szerepjátékra kényszeríted őt is. Mert kint akarod a változást. Nem pedig bent – önmagadban. Pedig csak ott tud megtörténni.

Amíg te magadban hordozod a fájdalmat, addig ne csodálkozz, hogy bárhová mész, mindenki ezt fogja visszatükrözni!

Telnek az évek, a helyzet egyre rosszabb és nem változik meg… nem is tud. Ha te még mindig ugyanazokat a csomagokat cipeled magadban, akkor ő, mint tükör, csak azt tudja megmutatni belőled, ami benned teher.

Hiába várod el a másiktól, hogy megváltozzon, ha benned nem változik az érzés önmagad irányába, ha benned van még feldolgozatlan élmény, szeretetlenség, akkor a másiknak a feladata az, hogy öntudatlan tanítódként tükrözze azt, amit még mindig nem fogadtál el, nem öleltél át, nem simogattál ki a lelkedben!

Nem a kapcsolatban van a gond. Nem a másikban van a hiba. Sőt – benned sincs! Ezek nem hibák. Elakadások, gyökerek, élmények, minták és programok… amelyeket neked, magadnak kell átírnod. Szeretettel, belátással, elfogadással.

És akkor működni fog kint is.

Akkor majd sikerül.

Zentai Anna

Kép: Pinterest