Hogyan tudsz “nem gondolni” valamire?

Hogyan tudsz “nem gondolni” valamire?


Mondták már neked, hogy jobban leszel, csak ne gondolj rá?
…vagy simán ne foglalkozz vele, de te nem tudtad megtenni?
…vagy próbáltad már tudatosan kizárni a gondolatot, de mégsem ment?
Esetleg próbálsz tudatosan működni, de hiába?


A helyzet az, hogy a gondolkodás az ember alapvető állapota, működése és ez rendben is van így. Megszámlálhatatlan gondolatot generálunk naponta és ezek által generálunk magunknak különböző érzéseket, hangulatokat, állapotokat is. Ezért is fontos kordában tartani a gondolatainkat, hiszen rengeteg teremtő erőt képviselnek!
Ugyanakkor sokan szeretnének tudatosabbak lenni a gondolataik irányításában is, főleg akkor, ha olyan gondolataik vannak, amelyek nem kívánt érzelmeket, vagy helyzeteket produkálnak. Meglehet, hogy valamire gondolva folyton elszomorodunk, vagy éppen indulatba jövünk, vagy valami zavar, fáj, dühít. Mégsem sikerül kiűzni a fejünkből…
Mit lehet ilyenkor tenni?
Először is, mindenképpen lehet és érdemes is tenni ez ügyben. A gondolataink folyamatosan működnek, ám ez nem jelenti azt, hogy ne uralkodhatnánk felettük, sőt! Nagyon is lehetséges és szükséges is ez a tudatosság.
Először is azt érdemes megérteni, hogy a szellem folytonos mozgásban van és mindig kell neki valami, amin rágódhat, azaz, amivel lefoglalhatja magát. A gondolataink mindig vannak, lesznek, és nem baj, ha nem tud minden egyes ember minden nap meditálni és kiüresedni szellemileg! Sokkal fontosabb az, hogy ne hagyjuk szabadon csapongani a gondolatainkat, anélkül, hogy hatalmat gyakorolnánk felette!
A megoldás az, hogy rágócsontot kell adni, ha kattognak a fogaskerekek. Vagyis tudatosan kell választani azt is, hogy mire gondolunk. Meg kell határozni, hogy mi az, amin gondolkodni szeretnénk, munkát kell adni a szellemünknek. Lehet ez olyan dolog, amire eleve jó érzés gondolnunk, vagy ami felszabadító, kicsit kitágítja a lehetőségeinket, jóleső, örömteli, vagy a hála érzetével jár. Lehet ez inspiratív, például tervezhetünk valamit, gondolhatunk céljaink, terveink megvalósítására. De szólhat a jelenünk már meglévő áldásairól is, vagy arról, hogyan tudjuk megoldani azt, ami számunkra fontos. Lehet az is, hogy egy adott élethelyzetre, amire eddig negatívan gondoltunk, direkt pozitív formában, jóleső érzésekkel gondolunk és máris mást fogunk generálni a teremtésben.
A gondolatainkra érdemes úgy gondolni, mint rakoncátlan alkalmazottakra, akiknek szükséges munkát adnunk, különben elharapózik a nagy kötetlenség. Szükséges meghatárzunk, kordában tartanunk, mederbe terelnünk őket. Direkt módon, tudatosan, célzottan.
Nem gondolni valamire tehát úgy lehet, hogy valami másra gondolunk. Direkt. Kíméletlenül. Lefoglaljuk magunkat, hiszen ha az agy már koncentrál valamire, akkor nem tud másra figyelni.
(Mindez természetesen a hétköznapi alapállapotunkra vonatkozik. Ha komolyabb helyzet van, lelki fájdalom, belső konfliktus, stb. akkor érdemes szakembert felkeresni és segítséget kérni, mert sok kitűnő módszer tud segíteni mindezeken.)
Életünk vezetői, sorsunk urai csak a gondolataink uralása által válhatunk! A gondolat a teremtő erők legfőbb gyökere, kiinduló magja. Ezeket meghatározni a saját felelősségünk.


Frissítés: Kedvesek, privát kérdésekre válaszolva: a cikk nem a tudatalattiról szól, hanem a tudatos részről! Ahogyan írtam is zárójelben! Szó sincs arról, hogy valamilyen problémával, létező dologgal nem foglalkozunk direkt! Épp ellenkezőleg. Azzal külön foglalkozunk, de ez most nem ennek az írásnak a témája! Ez a fenti írás a tudatos önmunka részről szól! A szabadon kószáló gondolatok összefésüléséről, ami csak tudatos lehet!
Illetve jelezzük, hogy ha e-mailt írtok, akkor ne írjatok több címre, csak egyre! Köszönjük!


Zentai Anna
Kép: Pinterest
A felmerülő kérdéseket e-mailben lehet elküldeni.