Ha boldog akarsz lenni…

Kép: Pinterest

‘Ha boldog akarsz lenni, legyél!’

Állítólag Tolsztojtól származik ez az idézet, ami majdnem rendben is van. …de tényleg csak ennyi lenne?

Ha te is úgy érzed, hogy már a könyöködön jön ki, hogy ezt mondogatják neked, hogy próbálod, de nem sikerül, hogy valami nem stimmel ezzel az egésszel, mert hiába próbálod erőltetni, de mégsem a boldogságot éled… akkor nem véletlen, hogy így érzel, mert tényleg van valami, amit nem tesznek hozzá, anélkül pedig nem sokra mész ezzel a fenti hozzáállással.

Ha te megélted már azt, hogy ezt mondtad magadban: ‘igen, boldog akarok lenni és rendben van, akkor elfogadom, hogy ez így megy és egyszerűen az leszek’ … aztán azt tapasztaltad, hogy mégsem úgy lett, akkor annak nagyon egyszerű oka van. Csupán csak annyi, hogy CSAK A TUDATOS RÉSZED vett részt ebben! …a tudatalattidban azonban teljesen más működik.

Így van ez minden elképzelésünkkel, vágyunkkal – eldöntheted, hogy ez és ez lesz – aztán vagy úgy lesz, vagy nem… de vajon mi az, ami miatt nem sikerül?

Ahogyan azt sok más írásban is meséltem már, a teremtéseink a tudatalattiból erednek és csak nagyon kis részük ered a tudatos síkról. Vagyis hiába mondogatod magadnak tudatosan azt, hogy ‘boldog vagyok, boldog vagyok’ – ha közben telis tele vagy olyan tudat alatti önszabotáló mechanizmusokkal, hitrendszerekkel és blokkokkal, amelyeknek tényleg a tudatában sem vagy. Ezek azok a dolgok, amelyeken dolgozni érdemes, ha valóban boldog akarsz lenni! A tudatos önmunka nem elég…

…de az is nagyon fontos! Tegyük hozzá, hogy attól, hogy dolgozol az öntudatlan elakadásaidon, önmagában még nem biztos, hogy érdemben előrébb jutsz (bár amúgy ez is lehetséges, velem már sokszor történt így). Fontos az is, hogy tudatosan ne generálj magadnak negatív, a pozitív teremtéseidet szabotáló gondolatokat!

Van ez a másik idézet Roosevelttől, amit már én is többször idéztem: ‘Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott ahol vagy…’ Ha ezen nézőpontból tekintünk a fenti, első idézetre is, akkor kicsit már más megvilágításba kerül. Vagyis: igenis, legyél boldog, ÉLJ, éld az életed, élvezd, DE ne ragadj le ott, hogy csak vagy és nem teszel semmit azért, hogy fejlődés legyen! Légy boldog, éld meg boldogan a jelent, minden pillanatot – DE tegyél azért is, hogy ne álljon le a fejlődésed, folytasd az utat! Ha ugyanis nem teszel semmit, ha nem dolgozol semmit, akkor fejlődni sem fog semmi. Ezért van például az is, hogy sok ember leéli úgy az életét, hogy hatalmas hozott csomagokat görgetnek maguk előtt, várják a csodát, a változást, de az nem jön, aztán egyszer csak feladják és kilépnek… pedig van megoldás. Minden csomagtól meg lehet szabadulni.

Azt gondolom, hogy minden együtt számít. Fontos az is, hogy tegyünk önmagunkért, fejlődjünk, de az is, hogy közben éljük a jelenlétet, boldogan, kiélvezve minden ajándékát az életünknek.

Zentai Anna

Az írásokkal kapcsolatos minden kérdést fel lehet tenni privát levélben (e-mail cím a Kapcsolat linken található).