Az elengedés alapszabályai

  1. Amit nem tudsz elengedni, azt nem kell elengedni! – Lásd: olyan nincs, hogy valami nem megy és ezért megerőszakolom magam és akkor majd menni fog. Akkor sem fog. Ha még nem tudod elengedni, akkor még nem kell. El lehet tenni a kispolcra, addig, amíg menni fog – ha el kell egyáltalán engedni, mert sok esetben tényleg nem kell. Meglehet, hogy csak időre van szükség a beéréshez. Ha pedig mégis el kell engedni – akkor majd menni fog, ha már nem lesz benne “kell”!
  2. Az elengedés nem folyamat, hanem egyetlen pillanat! – Lásd: félig elengedni nem lehet. Kicsit elengedni nem lehet. Vagy elengeded, vagy nem. Ez egyetlen pillanatnyi cselekvés, vagy felismerés. Tehát nem döntés. Hanem rálátás. Olyan nincs, hogy két dolog között én választok, legalábbis ez nagyon ritka. Mert a szív mindig tud – csak az elme gondolkodik. Olyan van, hogy felismerem, mi a jó nekem, vagy mi a helyes és a döntés ekkor már egyértelmű és ezt felvállalom. Egy lépést megtenni – egyetlen pillanat. Egy felismerés megszületése – egyetlen pillanat. Ha még kérdés van bennünk – az még nem a megérkezés.
  3. Ismétlés: amit nem tudsz elengedni, azt nem kell elengedni! – Kiegészítés: ha ez kapcsolatokra vonatkozik, akkor mindig emlékezz a legalapvetőbb kapcsolati alapszabályra: Csak magadon dolgozz!!! (Minden kapcsolat tükör.)
  4. Plusz egy adalék: hogy mi a jó, vagy mi a helyes, annak megítélésében nagyban befolyásolnak a hitrendszereink. Gyakran hisszük azt valamire, hogy helyes, csak azért, mert téves hitrendszerekben élünk. Ennek mellékhatása, hogy az elengedés nem megy, amit elengednénk, az folyton visszatér – nem véletlenül! Hogy tisztán lássunk, azért önmagunkon érdemes dolgozni. Ez pedig minden esetben oda vezet, hogy elkezdjük merni élni azt, ami valójában a szívünkben van. Minden emberi fejlődés lényege és célja ez!

Zentai Anna

Kép: brideenvy.com