A szerelem minden legyőz?

“Omnia vincit amor” – szól a híres mondás (á la Vergilius), de vajon értjük is ennek jelentését? Vajon a szerelem tényleg mindent legyőz?

A régiek sok tudást rejtettek el egyszerűnek tűnő dolgokban, mesékben, mítoszokban és nyúlfarknyi bölcsességekben. Ez is egy ilyen mondat. Benne rejlik a lényeg, de nem biztos, hogy elsőre szembe is tűnik. Mert az ember hajlamos könyökből mosolyogva rábólintani, hogy hát igen, ha jön egy nagy szerelem, akkor együtt, ketten, egymásért mindent is megoldunk és biztosan működni fog az a kapcsolat – de ez a mondat ennél sokkal többről is szól. Konkrétan arról, hogy a szerelem erejével BENNÜNK tud minden legyőződni!

Már a régiek is tudták, hogy a szerelem az az állapot és az a földöntúli erő, amely egyedüliként képes minden önkorlátozást, minden önszabotázst, minden hitetlenséget, minden blokkot, minden önakadályoztatást semmissé tenni! Gyakorlatilag az egó, a sérült én burkait képes átégetni és teljesen megszüntetni! Földöntúli – mert nem látható, hanem rezgés, energia szinjén van jelen és a lélek tiszta hívásából ered. Ha a hétköznapokban nem foglalkozunk a lelkünkkel, nem követjük a belső hívásokat, küldetéskódokat, akkor is a szerelem az, amelynél nincs kifogás, jön és visz, hiába is próbálunk ellene tenni bármit!

A “mindent legyőz” értelmezését tehát érdemes kiterjeszteni önmagunk belső világára, különösen a félelmekre! Az egész világunkat két erő tartja mozgásban: a szeretet és a félelem. Vagy az egyikből, vagy a másikból hozunk meg minden döntésünket, választásunkat. Vagy félelemben, vagy szeretetben élünk! Bármi üti fel a fejét egy kapcsolódást illetően, ott a félelmek legyőzése és önvalónk élése a lényegi cél és megoldás (lásd még a gyakran ismételt mondatot: nincs párkapcsolati probléma, csak az egyén elakadása, amely a kapcsolatban tükröződik). Tehát itt derül ki, hogy az adott kapcsolat vajon igaz szerelmet képvisel-e! Mert ha igen, akkor azt vesszük észre, hogy képesek vagyunk minden félelmet meghaladni, minden belőlünk induló, visszatartó ellenállást megugrani! Ha viszont kifogásokat keresve nem lépünk a szívünk igazáért és igényeiért, akkor az félelem, szorongás és ennél fogva a szeretet sem lehet igazi!

Érdemes ez utóbbiakon elgondolkodni, kinek mennyire sikerül és beleérezni abba az állapotba, amikor a szerelem adta erővel megérezzük, hogy valójában bármire képesek vagyunk!

Zentai Anna

Kép: Pinterest