2015. április 27.

Április 27. hétfő – Ma igyekszem csupán röviden kiegészíteni a már több forrásból tudhatót: az elengedés, a levágás, a búcsúzás ideje van. A Jupiter a Rák csillagkép ollójánál, a Szaturnusz a Skorpió ollójánál jár ugyanis, így mindkét bölcsességbolygó az elvágás és engedés szimbolikáját, megélésének idejét hozza. Az elengedés szó hallatán sokakban kérdések merültek fel, tisztázzuk ezt! Először is, az elengedés-elvágás nem feltétlenül rossz élmény, sőt! Nem csak, hogy sok esetben jó és mindenképp megkönnyebbülést hozó, hanem a legtöbb esetben az is akar lenni. Rossz legfeljebb akkor lehet, ha teljesen hátat fordítunk a valós működések meglátásának, dédelgetve a régi eszméket, nem engedve a levágást, ami pedig szabadságot, teljességet, szebb életet hoz. 
Másodszor és lényegében: nem konkrétumok, személyek vagy tárgyak elengedéséről szól mindez! Meglehet, hogy megjelenik ilyen élmény is a gyakorlati szinten, de a lényeg nem kívül, hanem belül van. A megélésekben, a belső folyamatokban, amin átmegyünk, amiben fejlődünk. Bármitől is kell most búcsút vennünk, lényegében arról van szó, hogy régi önmagunkat, eddig működtetett eszméket, nézeteket és magatartásformákat van ideje elengedni. Hogy ezt mi hozza elő, az csupán a felszín, az eszköz. 
A Jupiter részéről a Rák csillagkép az otthon, a család szimbóluma is, a Szaturnusz részéről pedig a Skorpió fázisában annak elengedéséről van szó, ami nem a szeretet és fény képviselője életünkben. A Ráknál a belső szentély, a belső otthon megalkotása a fontos. Elengedni a külső elvárásokat, annak lenni, aki igazán vagyunk. A Skorpiónál pedig igen mély átalakulások történnek, melyek mindenképpen magasabb életminőségbe emelnek. Kérdés: látjuk-e, hogy a változás felemel és jobbat hoz? Elengedjük-e a régi nézőpontokat? Elengedjük-e mindazt, amivel önmagunkat tartjuk sötétben? Levágjuk-e önmagunkat a külvilág megítéléséről, helyette merünk-e hinni önmagunkban és saját érzéseinkben? Merünk-e más gondolatoknak igazat adni, mint eddig és beismerjük-e tévedéseinket?
A Hold az Oroszlán csillagkép alatt járva, a mai napra azt üzeni, hogy lélekben ideje visszafordulni a múltba, rálátni eddigi működésünkre, lelkünkre, érzelemvilágunkra, uralni a lelkünket, ahelyett, hogy más irányítását elfogadnánk felette. Olyan egyszerű ez: csupán pár, rosszul rögzült nézettől illő megszabadulnunk, amik eleve hamisak, de mivel a legtöbben elhiszik, így mi is ennek irányába siklatjuk ki az életünket. Megéri irányt váltani.


Zentai Anna
Kép: Cathy McClelland